Nieuws

Er was eens… de remvloeistof

Het remsysteem een cruciaal element van de actieve veiligheid op de weg. Daarom is het belangrijk dat een remsysteem regelmatig en grondig onderhouden wordt. Te lang wachten is dus niet raadzaam!
Zo voorkomt men dat er een 'vapour lock' ontstaat of dat de hydraulische pomp vervangen moet worden; wat een dure grap kan worden.

Wanneer en hoe moet remvloeistof vervangen worden?

Bosch geeft aan wanneer...

Het eerste waarop men moet letten bij het controleren van de remvloeistof is het kookpunt. In moderne voertuigen is het remvloeistofreservoir echter steeds minder bereikbaar (lage positie). Daarbij komt dat constructeurs steeds vaker een filter voor de vulopening van het reservoir plaatsen, om te voorkomen dat er vuil binnendringt in de hydraulische pomp en om deze zo te beschermen. Hierdoor wordt het alsmaar moeilijker om het kookpunt van de remvloeistof te testen. Men zou de vloeistof via de ontluchtingsnippel moeten aftappen alvorens ze te kunnen controleren. Daarom raden de Bosch-experts aan de remvloeistof stelselmatig om de twee jaar of om de 40.000 km te vervangen.

Goed om te weten!

Het watergehalte in de remvloeistof meten - zoals zogezegd mogelijk is met bepaalde toestellen die op de markt verkrijgbaar zijn - is geen betrouwbare methode om de staat van de remvloeistof te controleren. Men moet immers rekening houden met heel wat andere factoren om zeker te zijn dat de remvloeistof nog perfect werkt.

Bosch geeft aan hoe…

Afhankelijk van de uitrusting van het voertuig bestaan er twee verschillende methoden om de remvloeistof te vervangen:

  • Als de auto geen ESP® of Hill Hold Control heeft, wordt de remvloeistof gewoon per wiel afgetapt
  • Heeft de auto wel ESP of Hill Hold Control, dan moet het aftappen/ontluchten gebeuren met een diagnosetoestel. Zo niet, zal het systeem niet volledig worden geledigd. Er blijft een deel van de oude remvloeistof in het systeem achter en die zal de nieuwe vloeistof verontreinigen. Het onderhoud van de hydraulische pomp is dan ondoeltreffend..

Let op: wist u dat elke remvloeistof een houdbaarheidsdatum heeft?

Remvloeistof heeft de neiging om na verloop van tijd in kwaliteit achteruit te gaan. Met een levensduur van 30 maanden is ze dus houdbaar tot twee en een half jaar na de productiedatum. Om de productiedatum van de Bosch-remvloeistoffen te kennen, kunt u gebruikmaken van onderstaande datatabel, met een voorbeeld ter verduidelijking.

Wist u dat?

In Nederland loopt een derde van de voertuigen op oude remvloeistof!

 

bron: Bosch.nl

Fugo Gouda

Nieuwe Gouwe O.Z. 13
2801 SB Gouda
Tel: 0182 69 10 10
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ma t/m vrij 8.00 tot 17.30 uur
Za 9.00 tot 12.30 uur

Fugo Maarssen

Industrieweg 8
3606 AS Maarssen
Tel: 0346 79 10 30
maarssen@fugo.nl
Ma t/m vrij 8.00 tot 17.30 uur
Za 9.00 tot 12.30 uur

© 2022 Fugo b.v.. All Rights Reserved. Designed By WebdesignBB

Zoeken